To co mě vedlo k napsání tohoto článku, je prostá a jednoduchá věc. Při svých návštěvách různých pivních serverů vždy narážím na dvě věci. Ať se jedná o jakýkoli pivní server zaujmou mě vždy tyto dvě věci. Těmi věcmi jsou: 1. smutek nad tím, že určité pivo z malého pivovaru je k sehnání pouze v úzké oblasti, 2. stesky nad tím, že piva která sou k dostání celostátně jsou chuťově fádní a nezajmavá, zkrátka , že nejsou dobrá. V poslední době to často čítám v souvislosti s pivovarem Svijany, který mám pětatřicetikilometrový kousek od svého trvalého bydliště. S jeho zvýšenou výrobou se začínají objevovat stesky nad jeho zhoršenou kvalitou.
Nehodlám se zabývat tím zda pokles kvality svijanského piva nastal či ne. Spíš tím jestli je možné aby pivovovar vyráběl tolik piva, aby pokryl celé území republiky, a přesto se to neprojevilo na kvalitě. Nejsem žádný pivovarsky vzdělaný odborník ale podle toho co je mi známo o výrobě piva soudím, že by to vyžadovalo velké kapacity na spilce a především dost velké kapacity ležáckých tanků. Aby tedy pivařský fajnšmekr si přišel na své v podobě snadné dostupnosti piva z malého pivovaru na širším území, a také v podobě chuťového zážitku. Myslím, že pivař fajnšmekr se bude jednou provždy muset smířit buď s nedostatkovostí určité pivní značky a zachováním si kvality, nebo s chuťovou fádností a nezajmavostí piva dodávaného ve velkém objemu. Pro každý malý pivovar je snaha o navyšování výroby a tím urychlování procesu piva cestou k chuťové nezajmavosti.
Každý z nás si proto musí vybrat mezi kvalitním mokem a jeho snadnou dostupností. Ale jako vždy v životě nemůžeme mít všechno. A pokud jde o mě já se té snadné dosupnosti klidně vzdám, hlavně když ty pivovary co mám ve svém okolí se nebudou snažit ovládnout celý národní trh, ale budou vařit kvalitní chutné pivo pro ty co bydlí v jeho okolí.
Komentáře
Přehled komentářů
Dovolil bych si oponovat větě "snaha o navyšování výroby a tím urychlování procesu" -- dle mého tyto dvě věci nemusí spolu vůbec souviset. Je sice pravda, že tomu tak často bývá (majitel zjistí, že když už jeho pivovar tak jede, tak by mohl vydělat ještě o trochu víc -- on to nikdo nepozná -- pak ještě víc, ...no a dál už to známe), neznamená to však, že neexistují pivovary s dobrým pivem a zároveň obrovským objemem výroby. Stačí se podívat na západ -- vždyť kolik německých velkopivovarů dělá skvělá piva? A kolik britských či belgických? O Americe ani nemluvím, tam je v každé horní dolní k dostání třeba i taková Sierra Nevada s produkcí 1 mil hl ročně, po které se může průměrný evropan utlouct jako po fantastickém ejlu.
Je to tedy spíše otázka na to, zda je podobná věc možná v českém prostředí. Předpokládám, že ano (Bernard už taky není žádný malý pivovar) ale zatím jsme tu pravda giganta se zajímavými pivy neviděli.
Německo, Belgie, UK, USA
(Honza Grmela, 30. 4. 2012 0:34)